logo
Arta degustării La Nobilta del Gusto. Cât și cum se toarnă într-un pahar de vin
Anterior, am relatat despre arta degustării, despre etapele ce trebuie urmate și alte detalii pe care ar fi bine să le cunoască fiecare amator de vin. Astăzi, vă vom vorbi despre cum și cât vin este recomandat de a turna într-un pahar.

Este esențial ca vinul să fie la temperatura corectă, pentru a putea fi savurat din plin. Prezentați sticla degustătorilor, astfel încât, să fie vizibilă eticheta. Puteți relata pe scurt despre vinărie, soiul de poamă, anul sau orice alte date pe care le considerați interesante și relevante. Atunci când turnați este important ca sticla să nu se atingă de pahar. Atunci când finalizați de turnat cantitatea dorită începeți să rotiți ușor sticla în timp ce o ridicați. Mișcările au loc din încheietura mâinii, fiind sigure și elegante.

Paharul trebuie să aibă un aspect elegant, trebuie să puteți oxigena vinul în pahar cu ușurință, fără ca să-l vărsați. Întrebarea este cât vin să turnați? Una dintre regulile după care vă puteți ghida este cea a culorii. Astfel, vinul roșu se toarnă până ce acesta atinge punctul unde paharul este cel mai larg. Vinurile albe și rose vor umple paharul peste punctul în care paharul este cel mai amplu. Spumantul se toarnă în jumătate de pahar, indiferent de diametru.

Totodată, este important modul în care țineți paharul, acesta trebuie apucat de piciorul și niciun caz de cupă pentru a încălzi vinul. De asemenea, getele pot lăsa urme de grăsime pe pahar, care vă vor împiedica să admirați pe de plin culoarea și nuanțele vinului. Un pahar umplut ochi împiedică echilibrul paharului și te împiedică să rotești abil paharul și să te bucuri de buchetul de arome.

O altă recomandare este ca atunci când cioniți să nu atingeți buzele paharelor. Asta pentru că buza paharului este cea mai fragilă parte. În special, cu paharele foarte fine de calitate superioară precum Zalto sau Riedel evitați riscul de a le strica. Cheers!