logo
Arta degustării vinului. Trei pași simpli pe care trebuie să-i știi
Degustările sunt evenimentele noastre preferate, pe care le organizăm cu mare drag, de fiecare dată, la magazinul La Nobilta del Gusto. Sommelierul casei ghidează invitații pas cu pas pentru a descoperi tainele vinului și savura din plin această experiență. Desigur că atunci când ești îndrumat de un profesionist, procesul este unul mult mai distractiv, interactiv și eficient. În acest articol îți vom prezenta câteva reguli simple care te vor ajuta să înțelegi, separi și indetifici caracteristicile vinului, la orice degustare.

Primul Pas – Priviți (culoare/nuanța, claritatea și opacitatea, viscozitatea). Culoarea vinului trebuie analizată în lumină naturală, preferabil pe un fundal alb cum ar fi un șervețel. Înclinați paharul privindu-l pe fundalul alb și analizați culoarea, intensitatea și nuanța spre buza paharului. Vom observa mici diferențe de nuanțe și limpezime a vinului. Aceste detalii îi pot indica unui cunoscător soiul, modul de producere și vârsta vinului. Rotiți vinul în pahar pentru a-i aprecia viscozitatea, ”lacrimile” care se preling mai încet indică mai mult alcool.

Al doilea Pas – Mirosiți (aromele primare, aromele secundare, aromele terțiare). Paharul trebuie ținut sub nas, inspirați o dată, apoi răsuciți paharul și inspirați mai lung. Prin rotire, vinul eliberează în aer compuși aromatici. Încercați să indentificați notele pe care le simțiți. Aromele primare sunt cele care provin din struguri, aromele secundare provin din procesul de producție, iar aromele terțiare provin din învechirea vinului. Mai multe detalii găsiți în articolele despre note florale și note de fructe în vinuri.

Al treilea Pas – Gustați (dulceața, aciditatea, taninul, alcoolul). Atunci când degustați un vin, scăldați întreaga gură. Puteți sorbi de mai multe ori, făcând mici pauza pentru a încerca să indentificați notele. Dulceața se simte în cerul gurii, aciditatea vă face să salivați, taninul pișcă ușor limba, iar alcoolul dă senzția de căldură în gât.

La finalul degustării, puteți concluziona sumând toate elementele pe care le-ați indentificat pe parcusul acestor trei pași. Nu vă fie frică să fiți subiectivi, lumea vinului este atât de diversă și vastă, astfel încât fiecare poate întâlni un vin de care să se îndrăgostească imediat sau să nu-i fie deloc pe plac. La rubrica băuturi găsiți întreg sortimentul nostru de vinuri.