logo
Asocierea La Nobilta del Gusto: Cinci vinuri și cinci opere literare

A savura un vin, lecturând o carte este unul dintre cele mai plăcute și utile moduri de a petrece o seară. În esență, vinurile și cărțile se aseamănă. Ne place să le analizăm, fiecare poate interpreta diferit și avea propria părere. Dacă ne place atunci recomandăm și altora, nu ne putem da seama ce ascunde până nu încercăm și desigur că sunt vinuri/cărți la care mereu ne întoarcem. Am încercat să asociem cinci opere celebre din literatură cu cinci vinuri. Este un exercițiu de imaginație, făcut în baza emoțiilor care ni le-au trezit acele cărți și vinuri.

”Clopotnița” de Ion Druță o asociem cu un vin autohton, un cupaj dintre Fetească Neagră și Rară Neagră – Negre Fautor. Firesc, complex, memorabil, autentic și de suflet sunt doar câteva dintre trăsăturile comune pe care le remarcăm. Ne duc cu gândul la rădăcini, la satul autumnal, la trăiri și caracterul moldoveanului, la complexitatea lucrurilor simple și la istorie. Te țin în suspans, iar finalul nu te dezamăgește. Acest vin e perfect pentru a fi savurat în liniște împreună cu o operă druțiană.

Opera ”Martin Eden” de Jack London o asociem cu un vin italian barolo – Barolo Riserva, Borgogno. Procesul de producere a vinului este similar parcursului eroului pentru a ajunge la perioada sa de glorie. Munca pe care o depune personajul pentru a se cizela, învăța, evolua și fi apreciat între cele mai distinse cercuri sociale este precum truda depusă pentru a obține un vin de calitate. Cu acest sort de poamă este dificil de lucrat și se utilizează tehnologii sofisticate, însă efortul merită osteneală, deoarece rezultatul este unul pe măsură. Însă, spre deosebire de carte, finalul este unul fericit, pentru că vinul Barolo este unul complex și elegant, care este înalt apreciat de către cunoscători.

Opera ”Decameronul” de Giovanni Boccaccio o asociem cu vinul Torcicoda, Primitivo . Savoarea italiană, un clasic cu care vrei să te amuzi, să te relaxezi și să te delectezi. Vinul este ca opera – pompos, interesant, expresiv și dulce. Decameronul este o alegorie care înglobează 100 de povestiri, care relatează despre iubire în toate ipostazele sale de la erotică până la tragism. Oare îți va ajunge o sticlă de vin?!

”Madame Bovary” de Gustave Flaubert o asociem cu un vin alb sec – Pouilly-Fume La Demoiselle de Bourgeois. Intrigant și neobișnuit, un vin francez care te cucerește de la prima înghițitură, făcându-te să vrei să-l cunoști și descoperi. Romanul este o căutare, o căutare de sine, o căutare a fericirii și iubirii, o sete ce poate fi potolită doar cu un vin alb bun.

Opera ”Cerul nu iartă pe nimeni” de Erich Maria Remarque o ascoiem cu un vin german – Gewurztraminer Schieferkopf.  Trăiești clipa și viața la maxim, bucurându-te din plin de toate posibilitățile și oportunitățile pe care le ai. Un roman care te ține cu sufletul la gură, care accelerează pe tot parcursul lecturii și te ține în alertă. Te învață să prețuiești cel mai de valoros dar pe care îl ai – viața ta. Această carte nu s-ar fi putut potrivi mai bine decât cu un gewurztraminer. Acest vin se remarcă printr-o aromă puternică, un gust generos și savuros.

Puteți fi de acord cu noi sau ne puteți contrazice. Acesta este și splendoarea capodoperelor literare și artei degustării vinurilor, lasă loc de interpretări, prevalează gustul și abordarea personală. Vă îndemnăm să sorbiți cu mult nesaț din cărți și vinuri de calitate.