logo
Bine de știut. Cum influențează temperatura și clima asupra vinului

Clima are un rol important asupra vinului. În depedență de regiunea în care crește vița de vie, va varia gustul și aroma vinului. Spre exemplu, în zone unde este foarte cald, vinurile pot dezvolta note de fructe, precum piersici coapte sau caise uscate.

Este important de remarcat, clima influențează asupra buchetului de arome pe care îl are un vin. Strugurii dintr-o zona mai caldă se coc mai repede decât cei dintr-o regiune rece, dezvoltând arome specifice. Tipurile de nuanțe pe care le are un vin, pot fi un indiciu cu privire la originea acestuia.  Dacă provine dintr-o zona caldă, poate avea arome de fructe exotice, în timp ce vinurile din zonele reci etalează note verzi (limetă, măr verde). De menționat este faptul că aromele vinului pot varia, inclusiv, de la cantitatea de struguri obținută la hectar, până la modul de vinificare și calitatea anului de recoltă. Din această cauză, același vin de la același producător, dar din alt an de recoltă poate fi puțin diferit. Este subiect complex ce poate fi explorat minuțios împreună cu un sommelier erudit.

De asemnea, pentru a savura din plin un vin, este important să respectă și temperatura de servire. Așadar, vinul alb și rosé se servește la 7-9 grade Celsius. Vinurile roșii se servesc la temperaturi de 16-20 de grade Celsius, în dependeță de profil. Dacă vrei să afli mai multe despre arta degustării vinului, citește articolul nostru precendet. Veți afla despre cei trei pași necesari pentru a putea aprecia un vin, din câteva perspective diferite.

În sortimentul La Nobilta del Gusto găsiți o varietate inedită de vinuri. Le-am adus din diferite colțuri ale lumii. Împreună cu noi poți descoperi universul fascinant al vinului. Vă așteptăm cu drag la degustări!