logo
Cabernet Sauvignon, vinul care a cucerit o lume întreagă
Cabernet este unul dintre cele mai populare vinuri. Acesta este apreciat la nivel înalt de către toți amatorii de vin. Pe data de 2 septembrie este celebrat la nivel internațional. Vă invităm să descoperiți câteva detalii interesante despre acest vin împreună cu La Nobilta del Gusto.

Acest soi de struguri este originar din Franța. A fost creat din încurcișarea accidentală dintre Cabernet Franc și Sauvignon Blanc. Boabele au o piele durabilă, groasă și rezistentă. Grație faptului că nu este capricios și este ușor de cultivat a început să fie adoptat de către vinificatorii din întreaga țară. Producătorii din Bordeaux au fost încântați de nivelul sănătos de tanini, care indică că vinul poate fi păstrat în sticle timp de mai mulți ani. De asemenea, au stabilit că a răspuns incredibil de bine la maturarea în butoaie de stejar, care a scos la iveală arome noi. Rezultatul a fost un vin corpolent, cu un nivel mediu de aciditate, fantastic pentru a fi asociat cu diferite preparate culinare. Pe măsură ce au experimentat cu acest soi de poamă, l-au amestecat cu alți struguri și au creat unul dintre cele mai celebre amestecuri din lume: Amestecul Bordeaux.

Pe lângă succesul pe care l-a avut în Franța, a căpătat un alt val de popularitate, atunci când a fost plantat în California, SUA. În anul 1976, un Cabernet Sauvignon din Valea Napa a depășit primele Chateaux Bordeaux din Judecata Parisului, într-o degustare în orb.

Este un vin versatil al cărui caracteristici diferă în depedență de regiunea în care a fost produs. Printre cele mai importante, enumerăm: Bordeaux (Franța), Coasta de Nord a Californiei (SUA), Sudul Australiei, Chile etc. În general, în aromă distingem note de cireșe, coacăze negre, condimente și cedru. Din asocierile gastronomice reușite remarcăm carne la gril, preparate cu sosuri și delicii condimentate sau cu ierburi aromatice.

Temperatura de servire recomandată este între 15 și 20 de grade Celsius. Potențialul de păstrare a unui Cabernet Sauvignon poate fi și de 10 ani. Cheers!