logo
Calendarul lunii – producerea și degustarea vinului
       Ați auzit despre calendarul lunii? Acest tip de calendar a fost folosit în agricultură de secole, dar recent oamenii au observat efectul asupra degustării vinului. Vă turnați un pahar de vin într-o seară călduroasă de vară sau într-o noapte răcoroasă de iarnă, ce îl face să aibă un gust atât de grozav? Temperatură optimă, paharul potrivit, asocierea gastronomică sau compania cu care îl savurezi? Toți acești factori, desigur, joacă un rol important. Însă, unele persoane consideră că rolul naturii este esențial, în acest context.

Sunt persoane care cred cu tărie că diferența se datorează anumitor zile observate în timpul procesului de vinificație – cunoscut ca biodinamică. Calendarul biodinamic se bazează pe secole de experiență în pregătirea solului, creștere, cultivare și recoltare. Biodinamica se bazează pe filosofia că  pământul și întreg universul este un sistem interconectat. Există rezonanță între om, Pământ, stele, anotimpuri lună și vița de vie.

 

Calendarul lunii/ biodinamic este împărțit în patru tipuri de zile.

  • Ziua Rădăcinii – este atunci când luna se află în oricare din semnele Pământului (Capricorn, Taur, Fecioară). Conform calendarului lunar, ziua rădăcinii este cea mai nepotrivită pentru a degusta vin.
  • Ziua Florilor – este atunci când luna se află în oricare dintre semnele de Aer (Vărsător, Gemeni, Balanță). Este o zi bună pentru degustare. Zilele de flori sunt recomandate pentru a te delecta cu vinuri aromate, în special albe.
  • Ziua Frunzelor – este atunci când luna se află în oricare din semnele de Apă (Rac, Scorpion, Pești). Zilele frunzelor sunt acele în care planta produce clorofilă și în general nu sunt recomandate pentru degustare.
  • Ziua Fructelor – este atunci când luna se află în oricare dintre semnele de Foc (Berbec, Leu și Săgetător). Ziua Fructelor se consideră cea mai potrivită pentru a degusta vin. Le vom experimenta ca fiind vinuri mai pline, vibrante și bogate.

       Un studiu din 2016 a avut ca scop de a determina dacă filosofia din spatele Calendarului Vinului Biodinamic este realitate sau o așteptare senzorială. Astfel, 19 profesioniști din lumea vinului au degustat în orb 12 vinuri Pinot Noir într-o zi favorabilă (Ziua Fructelor) și în una nefavorabilă (Ziua Rădăcinii). Degustătorii au evaluat fiecare vin de patru ori, de două ori în fiecare zi. Ca reper, au utilizat descriptori ce acoperea o gamă largă de caracteristici pentru soi, arome, gust, senzație în gură etc. Rezultatele au demonstrat că vinurile au fost apreciate diferit, în funcție de atributele examinate. Totuși, concluziile nu au fost influențate sistematic de către calendarul biodinamic.

Unele persoane cred cu tărie în eficiența calendarului lunii și se ghidează după acesta. În acest scop, au fost create și aplicații, precum WhenWine. Alte persoane consideră că este doar un mit.

Tu ce zici? Este un mit sau o schemă demnă de urmat?

La-Nobilta-del-Gusto-Calendar-LunaLa-Nobilta-del-Gusto-Calendar-LunaLa-Nobilta-del-Gusto-Calendar-Luna