logo
Chardonnay Day! Detalii pe care amatorii de vin trebuie să le știe
Pe 27 Mai 2021 este celebrată Ziua Internațională a vinului Chardonnay. Soiul de struguri Chardonnay este unul dintre cele mai populare vinuri albe din lume. Acesta este versatil, plantațiile sunt ușor ușor de îngrijit și nu sunt capricioase. Din acest soi se produce atât vin, cât și spumante.

Detalii generale:

Se recomandă a fi servit la temperatura de 7-12 grade Celsius.

Note: măr galben, măr verde, ananas și lămâie

Alcool: 13,5 – 15 %

Asocieri culinare: (Chablis) – cașcaval, fructe de mare, crustacee; Chardonnay cu mai mult alcool – produse cu sosuri cremoase, legume la gril.

Una dintre diferențele esențiale este vinul Chardonnay maturat în butoaie de stejar (oaked) și cel în alte tipuri de recipiente (unoaked). Stilul oaked este utilizat la producerea vinurilor în California, Burgundia și Autralia. Acestea se asociază cu preparate din legume (porumb, dovlecei sau ciuperci). Stilul unoaked este folosit, în special, de Chile și Noua Zeelandă. Aceste vinuri pot fi servite cu sushi, pește, strifii, pate etc.

Originea acestui tip de struguri este din sătucul Chardonnay (care era cunoscut și ca locul unde cresc ciuli) din regiunea franceză Burgundia. Una dintre cele mai renumite regiuni este Chablis, Franța. Aceste vinuri sunt elegante, se remarcă prin notele de piersică, ananas și banane. Totodată, Chardonnay este un soi de struguri pe larg utilizat pentru producerea diferitor spumante, precum: Cremant, Champagne (Blanc de Blancs) sau Franciacorta.

Stilurile unui vin Chardonnay sunt foarte variate. Acestea sunt influențate de climă, terroir, an, roadă, metodele de maturare și influențează culoarea, notele și gustul.

În anii 1980 și 1990 era popular stilul cunoscut ca ”butter bomb” (bomba de unt). Acesta se caracteriza prin notele de condimente, de tost și de vanilie. Însă, acest trend pierde din popularitate. Actualmente, publicul preferă vinurile Chardonnay ce sunt ușoare, delicate și conțin mai puțin alcool.

În colecția La Nobilta del Gusto, veți găsi o multitudine de Chardonnay. O să puteți compara diferite stiluri, ani și regiuni.