logo
Degustă secretele vinului. Sfaturi pentru începători

Salvador Dali spunea că, cunoscătorii nu beau vin, dar îi gustă secretele. Pentru a descoperi și savura din plin potențialul unui vin este necesar de respectat câțiva pași. Un aspect important este alegerea paharului potrivit. În acest caz, trebuie să luăm în considerare forma, materialul din care este făcut, grosimea etc. Menționăm în acest context, că un pahar bun valorifică buchetul aromatic și gustul, dar totodată poate accentua și defectele. Riedel și Zalto sunt două branduri bine cunoscute în lumea artei degustării, pe care vi le recomandăm cu toată încrederea.

Anterior, am relatat despre aromele pe care le putem identifica. Următoarea etapă este degustarea, astfel, vă vom subliniem la ce vom fi atenți când gustăm vinul.

  • aciditate
  • corp
  • tărie
  • tanini
  • nivelul zahărului (sec, demisec, dulce)
  • gusturi

Toate aceste componente în ansamblu reprezintă profilul vinului. Prin urmare, pentru a le putea identifica pe toate, este necesar atunci când gustăm vinul, să-l purtăm prin întreaga cavitate bucală, pentru a ajunge la toți receptorii.

Bunăoară, dacă ne referim la aciditate, atunci vinurile care au o aciditate mai mare sunt spumantele, Riesling-ul și Chlabis-ul. Cele care au o aciditate mai mică sunt Cabernet (SUA), Zinfandel și Malbec. Când este vorba despre cele mai corpolente enumerăm Merlot, Sauvignon și Shiraz Autrsalian. Printre cele mai puțin corpolente se plasează Riesling-ul sec și rose-ul. În topul celor mai bogate în tanini este Sagrantino di Montefalco, Nebiollo și Cabernet Sauvignon.

Totodată, există câteva categorii de gusturi pe care ar fi bine să le cunoaștem:

  • vegetale (chime, rozmarin, mentă etc.)
  • fructe (fructe roșii, negre, exotice, citrice etc.)
  • minerale
  • pământ (ciuperci, frunze, mușchi, piele etc.)
  • condimente (scorțișoară, vanilie, piper etc.)
  • florale
  • stejar

După cum am scris și în alte articole pe care le găsiți pe blog-ul nostru, vă îndemnăm să urmăriți cum se deschide și dacă apar schimbări în aromă și gustativ în vin, după ce a fost turnat în pahar. Verificați în diferite perioade de timp (10 minute/30 minute/ o oră).

Cheers!