logo
Dispoziție efervescentă. Alegem un spumant pentru sărbători
Spumantul este nelipsit de la orice sărbătoare. Acesta este elementul ce creează asociere cu emoțiile pozitive, o victorie, un  eveniment important, o reușită, o întâlnire cu o persoană dragă. Napoleon Bonaparte spunea: „Beau şampanie când sunt învingător, pentru a sărbători, dar beau şi când pierd, pentru a mă consola”.

Vinul spumant este obținut prin fermentarea alcoolică primară sau secundară din struguri proaspeți, din must sau din vin. La deschiderea recipientului se degajă dioxid carbon, care provine din fermentația proprie. Strugurii sunt culeși mai devreme, decât pentru vinul liniștit. Atunci poama conține un nivel de aciditate mai ridicat. Deși există exemple de vin spumant obținut dintr-un singur soi de struguri, precum Blac de Blancs (100% Chardonnay), cele mai multe sunt un amestec de soiuri, podgorii și  ani de reacoltă. În urma la a doua fermentare se obține perlajul caracteristic. De menționat este faptul că există numeroase metode utilizate la producerea spumantului. Perjlajul împreună cu dimensiunea bulelor pot varia,în funcție de calitatea spumantului și tipul paharului.

Vinul spumant este o denumire generică, ce poate avea diferite denumiri tradiționale, în funcție de regiune: Champagne (Franța), Espumante (Portugalia), Cava (Spania), Sekt (Germania/Austria), Franciacorta (Brescia, Italia), Proseco (Veneto, Italia) etc. Șampanie/Champagne este doar acea băutura produsă în Nordul Franței în provincia Champagne.

În sortimentul, La Nobilta del Gustom avem diferite tipuri de spumant:

Pentru a savura din plin o cupă de șampanie este important să ținem cont câteva reguli. Spumantul se toarnă până la jumătate de pahar, indiferent de diametru. Asta pentru sa savura din plin aromele și perlajul. În general, se servește la temperatura de 6-9 grade Celsius, însă spumantele de calitate superioară pot fi servite și  la 10-12 grade Celsius. Un spumant servit la temeperatura nepotrivită poate strica toată distracția.

Alegeți spumantul după placul dvs. și savurați-l împreună cu oameni de suflet. Sparkling cheers!