logo
Like a boss. Cum să organizezi o degustare acasă
Degustările îți permit să petreci timp cu oameni dragi, să afli și chiar înveți lucruri noi și să primești plăcere. Acest gen de evenimente pot fi diverse și interactive. Mai întâi, îți recomandăm să participi la o degustare prezentată de un sommelier profesionist. Fii cu ochii pe noi, pentru că organizăm, periodic, degustări împreună cu sommelierul La Nobilta del Gusto.
  1. Pregătește-te temeinic când alegi vinurile. Îți recomandăm să începi cu trei vinuri (De exemplu: alb, roșu sau rosé, trei tipuri diferite de roșu, Cabernet din diferite țări, două vinuri și un spumant ș.a.). După care studiază informația despre fiecare vin, în parte. Bunăoară, poți studia la ce temperatură se recomandă a fi servit vinul, istoria vinăriei, detalii despre climă, terroir și soiul de poamă, ce înseamnă un cupaj etc. De asemnea, când alegeți vinul vă puteți consulta cu sommelierul La Nobilta del Gusto.
  2. Fii atent la detalii. Dacă aveți posibilitate, ar fi bine să utilizați paharele potrivite pentru vinurile alese. Paharul valorifică potențialul aromatic și gustativ al unui vin. Dacă deja aveți experiență, puteți folosi și un decanter, în caz de necesitate. Totodată le degustările La Nobilta del Gusto puteți observa care este tehnica corectă de deschidere a unui sticle, cum se prezintă și cum se toarnă corect în pahar.
  3. Urmează etapele recomandate pentru degustare. Este important să parcurgeți cronologic trei pași simpli: priviți, gustați și mirosiți. Discutați după fiecare etapă și faceți schimb de opinii. Încercați să descrieți culoarea și reflexiile vinului, să descrieți notele pe care le sesizați în aromă, gustul și senzații pe care vi le creează vinul. Nu este important să identificați corect toate aceste caracteristici, dar să primiți plăcere de la proces și să aveți răbdare pentru a însuși arta degustării.
  4. Asociază corect vinul cu aperitive/mâncare. Pentru ca degustarea să fie un festin gustativ, ar fi bine să nu neglijați armonia dintre bucate și vin.

Culesul, fermentarea, îmbutelierea sunt procese care necesită timp, dedicație, răbdare, curiozitate și pasiune. Exact cu aceeastă atitudine trebuie de participat și la degustări. Dacă sunteți amator de vin și aveți prieteni care împărtășesc același interes încercați să organizați pe rând degustări. În caz, că aveți întrebări sau aveți nevoie de ajutor, nu ezitați să ne contactați. Vă anunțăm că organizăm și degustări private la solicitări. Cheers!