logo
Note de fructe în vinuri. Selecția La Nobilta del Gusto

Vara este sezonul soarelui, fructelor, vacanțelor și a vinului răcoritor. Într-un articol anterior, am relatat despre vinurile cu arome florale. În postare de astăzi, vă vom relata despre câteva note de fructe pe care le puteți indentifica în vinuri. Am ales trei vinuri albe și trei vinuri roșii, pe care le găsiți în vinoteca La Nobilta del Gusto.

Toate aromele pe care le simțin în vin provin din struguri. Ce mirosim sunt compuși volatili, care cu ajutorul moleculelor de etanol se ridică de pe sufrața vinului. La nivelul molecular compușii aromatici din vinuri sunt similari cu cei pe care îi cunoștem din alte circumstanțe. Atfel, atunci când într-un vin simțim aroma de citrice, de fapt compușii moleculari au un miros identic, amintindu-ne de acele fructe.

Note de caise veți întâlni în vinul  Viognier Pays D’OC.  Este un vin francez alb, care este perfect pentru a fi savurat într-o zi toridă de vară.

Note de piersic pot fi sesizate în Moscato d’Asti. Este un vin italian alb, care este în special pe placul femeilor. Aromat, complex și darnic în savoare – acesta este perfect pentru o seară între prietene.

Note de măr verde întâlnim în vinul austriac Gruner Veltliner, Kamptal, Loimer. Este un vin alb echilibrat și încântător.

Note de vișină descoperim în vinul italian Vino Nobile di Montepulciano, La Braccesca. Este un vin roșu echilibrat și elegant, pe care să-l savurăm împreună cu cineva drag.

Note de prună pot fi identificate în vinul francez Chateau La France Delhomme, Medoc. Un vin de Bordeaux clasic, care cu siguranță va fi pe placul amatorilor de vin roșu.

Note de coacăze negre distingem în vinul spaniol Mas La Plana. Un vin roșu intens și bogat ce ne poartă imaginar în țara dansului Flamenco.

Atunci când degustăm un vin, este important să nu ne grăbim și să îl descoperim în complexitate – culoare, gust, aromă și textură. În acest articol am menționat doar câteva dintre notele de fructe, lumea vinului este mult mai vastă. Vă îndemnăm să o descoperiți împreună cu noi!