logo
Note florale în vinuri. Selecția La Nobilta del Gusto
Universul vinului este unul complex și interesant, care poate fi redescoperit la nesfârșit prin gusturi, arome și texturi.  În acest articol vom vorbi despre notele florale din vinuri.

Cu siguranță s-a întâmplat să îți torni un pahar de vin și să fii fascinant de aromele pe care le indentifici. Buchetul de vin include aromele pe care un anumit vin le oferă în raport cu procesul de fermentație. De exemplu, tipul de baril pe care vinul îl îmbătrânește poate avea un impact. Un alt element similar este aroma de vin, care derivă din tipurile de struguri folosite pentru a face vinul.  Ce percepem noi prin miros când evaluam un vin sunt compuși volatili care cu ajutorul moleculelor de etanol se ridică de pe suprafața lichidului in timpul evaporării.

Diferențele de parfum dintr-un vin anume le numim “nas”. Acestea pot fi clasificate în trei categorii generale: Primar (care vin din struguri), Secundar (care vin din metodele utilizate în procesul vinificării) și Terțiar (care vin în urma procesului de maturare). Notele florale se încadrează în note primare.

Vă recomandăm câteva vinuri, în care veți indentifica note florale îmbietoare.

Trandafirii au un miros inconfundabil ce se distinge în Gewürztraminer.

Florile de salcâm oferă vinului un miros dulce ca mierea. În vinul Sancerres Les Baronnes veți putea descoperi această notă florală sublimă.

În vinul Moscato d’Asti Moncucco găsim un întreg buchet de arome – iasomie, lilie și frezii. Un vin diafan și rafinat, cu o aromă dulce ce amintește de miere.

Note de margarete puteți sesiza în vinul alb  Viognier Tournon, M. Chapoutier.

Notele de violete sunt dulcii și se întâlnesc în vinul roșu Crozes – Hermitage Petite Ruche.

Poți  distingi note diferite în vin dacă îl aerezi, învârtind vinul în pahar. Atât simțul olfactiv cât și cel gustativ te vor ajuta  descoperi diferitele note și senzații din pahar.

Te îndemnăm să îți torni un pahar de vin și să încerci să indentifici ce note florale are.