logo
Privește viața în rosé. Un vin revigorant pentru vară
Vara, temperaturi înalte, petreceri în aer liber, prieteni și un pahar de rosé sunt practic sinonime. Pe data de 25 Iunie este celebrată la nivel internațional Ziua Vinului Rosé. Astfel, te îndemnăm să deguști și să-ți găsești un vin sau un spumant rosé după plac. Acest tip de vin capată, actualmente, o popularitate din ce în ce mai mare în diferite regiuni ale lumii.

În majoritatea țărilor din Europa (Franța, Portugalia, Marea Britanie) este numit rosé, În Spania rosado și în Italia rosato. În general, vinul rosé este produs din sorturi de poamă roșii, care sunt lăsate la măcerat doar pentru câteva ore. Acest fapt permite extragerea din coajă doar a unei cantități mici de culoare. Ades, rosé-ul este un cupaj (produs din diferite soiuri). Dar poate fi făcut și dintr-un singur soi de struguri, de exemplu, în California se produce rosé din 100% Pinot Noir. Amestecul vinului alb cu vin roșu este o practică descurajată. În Franța este interzisă prin lege, cu excepția regiunii Champagne.

Distingem trei metode principale de producere. Măcerarea rapidă despre care am pomenit anterior. Metoda saignée (sângerare) -se ia sucul de la etapele incipiente de măcerare a vinului roșu și se fermentează într-o cuvă nouă. Metoda amestecului – se amestecă vinul alb cu vinul roșu.

Epicentrul producerii de rosé este Provența, Franța. Acesta de obicei este un vin sec, cu un gust delicat și cu o nuanță de roz-portocaliu. Alți producători importanți de rosé sunt: California, Italia și Spania.

Lumea Nouă: California, Australia, Argentina (și alte țări, cu excepția celor din Europa)

Lumea Veche: Spania, Franța, Italia (și alte țări din Europa)

Notele pe care le remarcăm în buchetul aromatic: fructe roșii (căpșuni, cireșe, zmeură), flori, citrus, pepene galben

Înainte de a fi consumat, se recomandă de a răci, rosé-ul la frigider pentru cel puțin 30 de minute. Temperatura optimă de servire este de 6-8 grade Celsius. Adăugarea cuburilor de gheață în vin nu se recomandă, deoarece acesta își va pierde din savoare și aromă. Este un vin pentru consum gurent, grație prospețimii și notelor de fructe din gust.

Asocieri gastronomice recomandate: Pentru un rosé dulce se potrivesc preparate din carne, BBQ, sosuri consistente și fripturi; Pentru un rosé se potrivesc preparate din carne de pui, pește sau legume la gril, salate.

În sortimentul La Nobilta del Gusto, veți găsi vinuri și diferite tipuri de spumante rosé. De asemenea, avem și unul dintre cele mai bune vinuri din Europa, fără alcool. Celebrează această vară în rosé!