logo
Shyraz. Unul dintre cele mai populare vinuri
Pe data de 22 iulie este marcată Ziua Internațională a vinului Shyraz. Pentru a celebra această ocazie, vă prezentăm câteva informații interesante ce merită a fi știute de amatorii de vin.

Shyraz este unul dintre cele mai răspândite soiuri de poamă din lume. Grație faptului că nu este capricios, ușor de îngrijit și se adaptează cu ușurință la diferite condiții climatice. Țara de origine și cel mai mare producător de shyraz este Franța. De asemnea, de o înaltă popularitate acest soi se bucură și în Australia, astfel, aceasta devine al doilea cel mai mare producător. Vinurile shyraz au început să fie produse și populare în Australia încă din secolul XIX. Printre alți producători remarcăm Chile, Argentina, Africa de Sud și Elveția.

Numele ”shiraz” se traduce din arabă ca prințesă. Totodată, Shiraz este numele unui oraș din Iran. După cum am menționat anterior țara de origine este Franța, regiunea Ronului. Totuși, conform unei legende acest soi de struguri a fost adus din Persia.

Shyraz este considerat ca fiind unul dintre cele mai sănătoase vinuri. Printre beneficiile sale sunt reducerea stresului și prevenirea bolilor cardiace. Grație cantității sale mare de antioxidanți consumul cu moderație este binevenit.

Shyraz este cunoscut ca fiind un vin cu note intense de fructe, bogat în taninini și complex. Este un vin corpolent cu note de afine, prune, cacao și piper. Distingem o eleganță deosebită dintre armonia notelor de fructe și condimentelor. Se caracterizează printr-un postgust plăcut și elegant. Se asociază delicios cu bucate ce au arome intense și condimentate: BBQ, stake, preparate italiene cu ierburi și oțet balsamic, carne de miel sau sufleu de ciocolată.

În sortimentul La Nobilta del Gusto veți găsi shyraz italian, francez și australian.

Sallier de la Tour Madamarosé Syrah este un rosé italian excelent. În buchetul aromatic vom identifica note de fructe verzi, citrice și căpșuni. Revigorant și delicat este perfect pentru a fi savurat într-o zi de vară. Preț: 451 lei.

The Dead Arm Shiraz 2016 este un vin australian. Complex, corpolent și ofertant în senzații. Buchetul aromatic bogat în note de fructe negre, stejar, cacao și condimente. Se asociază reușit cu preparate din carne. Preț: 1380 lei.

Quatuor Côte-Rôtie este un vin francez BIO din regiunea de Nord a Ronului. Te va cuceri cu notele sale de ciocolată, vanilie, fructe negre și note de pământ. Ca și precendetul vin se asociază nemaipomenit cu delicii din carne. Preț: 1795 lei.

Cheers!